Hvad er CMYK?
I CMYK-farvemodellen anvender man de fire farver til at skabe alle andre farver. Fordi trykprocessen anvender fysisk blæk til at skabe farverne, kan den ikke reproducere alle farver som en computer skærm kan. Derfor kan der være nogle farver, som ser anderledes ud på print end de gør på skærmen.
Det er vigtigt at bemærke, at når man arbejder med CMYK-farvemodellen, skal man sørge for at farverne er "printer-venlige" og ikke er for mættede, da det kan resultere i, at farverne ser anderledes ud end forventet på print.
Hvornår anvendes CMYK?
Det anvendes typisk i professionelle grafiske design eller trykkerier, når de skal lave trykte materialer, som brochurer, plakater, aviser eller magasiner. Det kan også anvendes i professionelle fotografier, hvor man ønsker at printe billederne i høj kvalitet.
Det er vigtigt at bemærke at CMYK er en såkaldt subtraktiv farvemodel, hvor RGB (red, green, blue) er en additive farvemodel, som anvendes på skærme. Så når man arbejder med materialer, der skal printes, skal man sørge for at konvertere billedet til CMYK farvemodel, hvis ikke det allerede er i denne farvemodel.
Hvad er forskellen mellem CMYK og RGB?
CMYK er en subtraktiv farvemodel, hvor RGB (red, green, blue) er en additive farvemodel, som anvendes på skærme. Så når man arbejder med materialer, der skal printes, skal man sørge for at konvertere billedet til CMYK farvemodel, hvis ikke det allerede er i denne farvemodel.
I et tidligere projekt for Fynt.dk, valgte jeg at anvende CMYK-farvemodellen for at sikre en høj kvalitet i trykprocessen. Ved at bruge denne farvemodel, var jeg i stand til at opnå præcis de farver, jeg ønskede, og undgå eventuelle overraskelser i printet.
Projektet kan ses på Design - Fynt.